Morszczuk w cieście piwnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ryba -lekka i zdrowa,doskonale smakuje przez cały rok, ta o piwnym aromacie zachwyci każdego dorosłego a podana z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej stworzy dobry obiad!

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g fileta z morszczuka
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    Ciasto:
    10 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki jasnego piwa
    1 jajko
    1 łyżka ziaren sezamu
    olej do smażenia

Morszczuk w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rybę solimy 1. Rybę rozmrozić usunąć nadmiar wody ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki,posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym do smaku,zostawić na 10 minut w lodówce.
  • Maczamy w cieście 2. Ciasto:
    Jajko roztrzepać mikserem wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać delikatnie piwo zmiksować,doprawić do smaku solą,wsypać ziarno sezamu ponownie zmiksować.Rybę zanurzać kolejno w przygotowanym cieście.
  • smażymy 3. Kłaść na rozgrzany olej,smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony,osączyć z tłuszczu,podawać gorącą z dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy