Mortadelki w cieście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja ukochana kończy pracę później ode mnie, więc mam okazję wykazać się, przyrządzającobiady. Sukcesy kulinarne osiąga się nie tylko dzięki radom innych, ale także przez własne eksperymenty.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mortadeli
    ● 1 brokuł
    ● 6 małych marchewek
    ● łyżeczka cukru
    ● 4 łyżki oleju
    Ciasto: 1,5 szklanki mąki
    ● 1,5 szklanki wody
    ● jajko
    ● pieprz, sól

Mortadelki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mortadelę kroimy w plastry
    grubości ok. 1 cm.
  • Krzysztof Zięba, Stargard Szczeciński 2. Do miseczki wlewamy wodę,
    dodajemy mąkę, jajko, szczyptę
    pieprzu i soli, dokładnie mieszamy
    na jednolite ciasto.
  • 3. Marchewki obieramy, myjemy
    i kroimy w kawałki. Umytego
    brokuła dzielimy na mniejsze
    różyczki. Marchewki gotujemy
    w lekko osolonej i osłodzonej
    wodzie. Po 15 min dodajemy
    różyczki brokułów. Gotujemy
    ok. 5 minut i odcedzamy.
  • 4. Plastry mortadeli obtaczamy
    w mące i cieście i smażymy na
    oleju. Gdy ciasto usmaży się jak
    naleśnik, a mortadela zrumieni
    z obu stron, kotleciki są gotowe. Wykładamy je na talerz i dekorujemy
    gotowaną marchewką
    i różyczkami brokułów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Komentarze

Podobne przepisy