Moskole czyli podhalańskie placuszki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moskole czyli podhalańskie placuszki z ugotowanych ziemniaków.

  • 30 min

Składniki:


  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 jajka
    3/4 szklanki maślanki
    ok 500 g mąki
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    bułka tarta do smaku
    tłuszcz do smażenia

Moskole czyli podhalańskie placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę bądź praskę. Dodać do nich maślankę, jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku i zagnieść ciasto. Ciasto zrolować i pokroić w plasterki. Każdy plasterek ciasta delikatnie rozpłaszczyć w dłoni, tworząc placuszki i obtoczyć je w bułce tartej, a następnie smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy