Motylek dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę dodajemy przesiane mąki i wszystko delikatnie mieszamy. Wkładamy do formy "motylek" i pieczemy 30 min w 180 stopniach C.
2.Następnie robimy krem. Do garnka wlewamy 3/4 mleka i cukier, zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy mąki i żółtka jajek. Potem wlewamy do mleka i intensywnie mieszamy, chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje jak budyń. Po wystygnięciu masy ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce masę budyniową.
3.Ciasto kroimy na trzy blaty, smarujemy kremem oraz dżemem. Wierzch tortu wyrównujemy i ozdabiamy motylkami oraz cukrowymi kuleczkami. Boki obsypujemy płatkami migdałowymi.
Porady
Aby masa budyniowa była pulchniejsza można dodać odrobinę alkoholu np. rum.
Komentarze