1.Oddzielnie robimy każdy biszkopt, czyli
biszkopt kakaowy:
3 jajka
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, następnie mąkę i kakao, oraz proszek do pieczenia.
biszkopt żółty:
3 jajka
3 żółtka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tak samo co poprzednie.
biszkopt biały:
3 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru, ubijamy białka, z cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Na dużą blaszkę wykładamy kupkami po łyżce każdego biszkoptu, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach.
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwie części.
Rozpuszczamy oddzielnie każdą galaretkę w 3/4 szklance wrzątku.
Gdy galaretki wystygną ubijamy 250 ml śmietany na sztywno, możemy dodać 2 łyżki cukru pudru jak lubimy słodsze ciasto. Wlewamy chłodną jedną galaretkę, ubijamy i następnie wykładamy na biszkopt. Na masę układamy delicję. Tak samo robimy z pozostałą śmietanką i galaretką. Przykrywamy drugą połową biszkoptu.
Komentarze