Mozaika

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest pyszne, delikatne i szybko znika ze stołu.

  • 60 min

Składniki:


  • 9 jaj
    7 łyżek mąki pszennej
    11 łyżek cukru
    1 łyżka kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    500 ml śmietanki 36%
    galaretka truskawkowa
    galaretka agrestowa
    duża paczka delicji wiśniowych

Mozaika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielnie robimy każdy biszkopt, czyli
    biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    3 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, następnie mąkę i kakao, oraz proszek do pieczenia.
    biszkopt żółty:
    3 jajka
    3 żółtka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tak samo co poprzednie.
    biszkopt biały:
    3 białka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru, ubijamy białka, z cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną.
    Na dużą blaszkę wykładamy kupkami po łyżce każdego biszkoptu, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach.
    Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwie części.
    Rozpuszczamy oddzielnie każdą galaretkę w 3/4 szklance wrzątku.
    Gdy galaretki wystygną ubijamy 250 ml śmietany na sztywno, możemy dodać 2 łyżki cukru pudru jak lubimy słodsze ciasto. Wlewamy chłodną jedną galaretkę, ubijamy i następnie wykładamy na biszkopt. Na masę układamy delicję. Tak samo robimy z pozostałą śmietanką i galaretką. Przykrywamy drugą połową biszkoptu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy