Mrowisko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny dodatek do kawy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    3 szklanki mąki pszennej
    Karmel:
    120 g cukru
    200 g śmietanki 30%
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    mak,rodzynki,wiórki kokosowe

Mrowisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka delikatnie rozbijamy trzepaczką. Następnie dodajemy do przesianej mąki i wyrabiam ok. pół godziny, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite.

    Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. następnie kroimy wzdłuż tworząc pasy i kroimy w poprzek, aby powstały kawałeczki ciasta. Smażymy na dosyć mocno rozgrzanym oleju, aż lekko się zezłocą. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Karmel:
    Cukier wsypujemy na suchą patelnię i potrząsamy nią tak, aby pokrył całą jej powierzchnie w miarę równą warstwą. Stawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Trwa to ok. 2-3 minut. Ważne jest, żeby karmelizującego się cukru nie mieszać. Pozwalamy mu się całkowicie stopić i uzyskać ciemny, bursztynowy kolor. Gdy cały cukier będzie już płynny dodajemy ok. 1/3 kremówki i dokładnie mieszamy, aż się połączy. Następnie dodajemy resztę i gotujemy 1-2 minuty, karmel będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
    Paski ciasta układamy warstwami, każdą polewając delikatnie mieszanką Lekko obsypujemy makiem. Postępujemy tak dokładnie z każdą warstwą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy