Proste ciasto, do którego można wykorzystać zapasy mrożonych truskawek lub musu truskawkowego.
Składniki:
Upiec jasny biszkopt z 5 - 6 jajek.
Masa truskawkowa:
1/2 kg mrożonych truskawek lub mrożonego musu truskawkowego (świeże truskawki blenderuję i mrożę wtem sposób zajmują mi mniej miejsca w zamrażalce niż te mrożone w całości)
2 serki truskawkowe homogenizowane (po 165 g.)
3 galaretki truskawkowe
cukier puder do smaku (ok. 1 łyżka, bo galaretki są słodkie)
Mrożona truskawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Trzy galaretki rozpuścić w 4 szklankach wody. Truskawki rozmrozić, zmiksować z serkami homogenizowanymi. Dodać tężejące galaretki i wymieszać. Tężejącą masę truskawkową wylać na wystudzony biszkopt i odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
2.Na masie ułożyć biszkopty i zalać dwoma galaretkami przygotowanymi według przepisu na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Komentarze