Muffinki bananowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne muffinki z bananami. Jest to też świetna okazja do wykorzystania mocno dojrzałych bananów.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 mocno dojrzałe banany
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    225 g mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    50 g czekolady gorzkiej
    1/4 szklanki mleka
    wiórki kokosowe do posypania

Muffinki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, olej i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pozostałe przesiane suche składniki i mieszamy do połączenia się składników. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 15-20 minut. Do rondelka przekładamy połamaną w kostkę czekoladę, wlewamy mleko i lekko podgrzewamy.Zestawiamy z ognia i mieszamy aż czekolada się całkowicie rozpuści. Ciepłą polewą rozsmarowujemy na ostudzonym babeczkach i posypujemy wiórkami kokosowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy