Muffinki bananowo czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 5 min

Super pomysł na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów, które zalegają w koszu z owocami :)

  • 5 min

Składniki:

  • 60 g drobnego cukru trzcinowego
    200 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 małe opakowanie cukru wanilinowego
    125 ml mleka
    50 ml oleju
    1 jajko
    2 małe dojrzałe banany
    50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( pokruszonej)
    szczypta soli
    płatki migdałów ( do posypania na wierzch)

Muffinki bananowo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać pokruszoną czekoladę.

  • 2. W oddzielnej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Dodać rozgniecione widelcem banany. Wymieszać.

  • 3. Płynne składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać.
  • 4. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, posypać płatkami migdałowymi i piec w temperaturze 200ºC przez ok. 25 min.
  • 5. Delektować się pysznym smakiem muffinków :) Są pysznie wilgotne i mocno bananowe :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy