muffinki czekoladowo- żurawinowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

szybki i prosty przepis na coś pysznego do kawki ;)

  • 30 min

Składniki:

  • Na 12 babeczek:
    1/4 kostki masła
    1/4 szklanki jasnego, brązowego cukru
    3/4 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 garści suszonych owoców żurawiny
    1 jajko
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    pół kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady

    Na krem:
    2 łyżki miękkiego masła
    opakowanie naturalnego serka śmietankowego
    1 opakowanie kisielu żurawinowego ( bez cukru)
    2 łyżki cukru pudru

    Wszystkie składniki mieszamy razem za pomocą miksera, chłodzimy w lodówce.
    Krem wykładamy na ostudzone babeczki.

Muffinki czekoladowo- żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie babeczek: Mieszamy razem składniki suche, następnie dodajemy jogurt, jajko, ekstrakt, masło i suszoną żurawinę, mieszamy dokładnie. Na koniec wsypujemy pokruszoną w drobne kawałki czekoladę.

    Ciasto wykładamy do papilotek, pieczemy w 190 stopniach przez ok. 20 minut.
  • 2. wykonanie kremu:
    Wszystkie składniki mieszamy razem za pomocą miksera, chłodzimy w lodówce.
    Krem wykładamy na ostudzone babeczki.

Komentarze

Podobne przepisy