Muffinki jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybkie i proste

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 jajka
    250 ml mleka
    0,5 szklanki oleju
    1,5 szklanki maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka przyprawy do muffinek ( o smaku korzennym)
    1 łyżka kakao
    1 duże jabłko
    1 łyżka cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego ( do posypania wierzchu muffinek)

Muffinki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać jajka, mleko i olej. W drugiej wymieszać składniki suche, dodać do składników mokrych i wymieszać na gładką masę. Nakładać ciasto do blachy na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Na wierzch poukładać starte jabłko i posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Piec ok. 20-25 min. w temp. 190*C. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem lub udekorować według uznania .

Komentarze

Podobne przepisy