muffinki jabłkowo- marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
    1/3 szklanki oleju,
    2 jajka,
    2 małe jabłka,
    1 marchewka,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczka sody oczyszczonej,
    1/2 łyżeczka cynamonu,
    po szczypcie soli i imbiru,
    6łyżek cukru pudru
    2 łyżki rodzynek

Muffinki jabłkowo- marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem, sodą, cynamonem oraz solą i imbirem.
  • 2. Jabłka i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odcisnąć nadmiar soku.
  • 3. Przecier utrzeć z olejem, wlać jajka, ucierać jeszcze chwilę. Dodać sypkie składniki i rodzynki, dokładnie wymieszać.
  • 4. Ciastem napełnić foremki do muffinek (2/3 wysokości ) piec ok 20min w piekarniku nagrzanym do temp. 190-200 stopni C. wyjąć i wystudzić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy