Muffinki jagodowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Apetyczna muffinka rozpływająca się w ustach.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - proszek do piecznia: 3 łyżeczki
    - jajo: 1 sztuka
    - olej słonecznikowy: 8 łyżek
    - maślanka: 100 mililitrów
    - czarne jagody: 250 gramów
    - sół: 1 szczypta

Muffinki jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
  • 2. Jajko wbić do drugiego naczynia i roztrzepać. Dodać olej roślinny i maślankę. Całość wlać do miski z mąką i starannie wymieszać.
  • 3. Do ciasta dodać czarne jagody. Delikatnie połączyć z ciastem, tak by jagody nie popękały.
  • 4. Zagłębienia w blasze, do pieczenia muffinów, napełnić ciastem na 2/3 wysokości.
  • 5. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 6. Po wyjęciu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy