Muffinki kakaowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne każdego dnia.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 i 3/4 szklanki mąki ,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki sody,

    2 łyżki kakao

    1/2 szklanki cukru pudru

    1 łyżeczka cynamonu Prymat

    250 ml mleka

    1/3 szklanki oleju,

    1 jajko,

    POLEWA:

    2 łyżki cukru kryształ

    2 łyżki śmietany,

    3 łyżki proszku budyniowego,

    posypka kakaowa

Muffinki kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. "Suche" składniki łączymy ze sobą w jedenej misce.

    W drugiej łączymy "mokre" składniki.

    Nastepnie "mokre" przelewamy do "suchych" i mieszamy około 5 minut widelcem.

    Foremki do muffinek smarujemy lekko olejem i przekładamy ciasto łyżką do 3/4 ich wysokości.

    Wstawiamy na dużą blaszke i wkładamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C.
  • 2. Po wyjęciu i przestudzeniu polewamy polewą :

    Składniki na polewę podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.

    Przestudzoną polewą polewamy muffinki i posypujemy posypką .
    Z tej porcji wychodzi 16 muffinek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy