Muffinki kokosowo - malinowe

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tyle szczęścia w tak małej muffince - kokos i maliny. Są przepyszne i znikają jeszcze ciepłe.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g masła
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    180 g mąki
    100 g wiórków kokosowych
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    150 ml napoju kokosowego
    48 malin

Muffinki kokosowo - malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, cukier waniliowy i sól zmiksować na gładką masę.
  • 2. Mąkę wymieszać z kokosem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać napój kokosowy i dokładnie połączyć.
  • 3. Wymieszać delikatnie ze zmiksowaną masą maślaną.
  • 4. Papilotki napełnić masą kokosową,
  • 5. W każdą muffinkę wcisnąć po 4 maliny.
  • 6. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
  • 7. Wystudzić na kratce.

Porady

Maliny mogą być mrożone. Napój kokosowy można zastąpić mlekiem. Gdy nie mamy papilotek, można je bardzo szybko samemu przygotować. Pociąć papier do pieczenia na kwadraty, położyć go na otworze w blaszce na muffiny i dnem wąskiej szklanki uformować papilotkę, wciskając ją wraz z wyciętym papierem do wnętrza otworu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy