Muffinki limonkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Piekąc drobne słodkie przekąski mam na uwadze upodobania smakowe moich bliskich. Odkryłam zupełnie nowy sposób na muffinki. Smakowicie czarują swoim wyglądem, a każdy kawałek jest po prostu wyśmienity.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jaja
    Pół szklanki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1,5 szklanki mleka skondensowanego zagęszczonego słodkiego
    2 łyżeczki żelatyny
    Galaretka:
    1,5 szklanki soku limonkowego
    Cukier
    2 łyżeczki żelatyny

Muffinki limonkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe: jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę.
    Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masę wyłóż do 1/3
    wysokości foremek na muffinki. Piecz około 10 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Masa: żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody.
    Tężejącą dodaj do mleka zagęszczonego i wyłóż na przestudzone spody
    biszkoptowe. Wstaw na 30 minut do lodówki.
  • 3. Galaretka: rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę dodaj do soku
    i wylej na muffinki. Schłodź ponownie w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy