Muffinki marchewkowe z płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne muffinki marchewkowe! Zdrowa słodycz i sposób na przemycenie witamin dla dzieci.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g marchewki
    100 g masła
    4 łyżki miodu
    80 ml mleka
    2 jajka
    250 g mąki
    dwie łyżki soku z pomarańczy (100%), lub świeżo wyciśniętego soku
    płaska łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 cukier wanilinowy
    garść orzechów włoskich
    mała garść migdałów w płatkach
    szczypta soli

Muffinki marchewkowe z płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. formę na muffinki wyłożyć papilotkami
    nagrzać piekarnik do 180 stopni
    obrane marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
    wymieszać razem suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier waniliowy, cynamon, orzechy, sól)
    rozpuścić masło na małym ogniu z miodem i sokiem z pomarańczy
    po zdjęciu z ognia dodać mleko oraz jajka, wymieszać
    do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie wymieszać
    ciasto nałożyć do papilotek (maksymalnie 2/3 wysokości), wierch każdej
    muffinki posypać migdałami, wstawić do piekarnika na 30 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy