Muffinki na bogato

0 (0 ocen)

  • 30 min

Upiekłam je na klasową wigilię. Bardzo wszystkim smakowały.

  • 30 min

Składniki:

  • 2, 1/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki kakao
    1,5 szklanki mleka
    3/4 szklanki oleju
    2 małe jajka
    sok z połówki pomarańczy
    2 łyżeczki miodu ( prawdziwego)
    2 jabłka
    pół szklanki rodzynek (małych)
    pół tabliczki mlecznej czekolady
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe

Muffinki na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i kakao. Mieszamy. W mniejszej miseczce mieszamy jajka, mleko i olej. Wlewamy mieszankę do suchych składników i mieszamy. Zanim do końca się połączą dodajemy sok z pomarańczy i miód. Mieszamy, aż składniki połączą się.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą z odrobiną wódki. Czekoladę kroimy w kostkę. Blachę wykładamy papilotkami wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Wrzucamy kilka kawałków jabłka, rodzynki i czekoladę. Pieczemy ok 25 minut. Gdy wystygną, dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Z tej ilości składników wyszło mi ok 30 muffinek. Ciasto mieszamy łyżką, niezbyt długo, gdyż ciasto muffinkowe nie lubi długiego mieszania.

Komentarze

Podobne przepisy