Muffinki na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i kakao. Mieszamy. W mniejszej miseczce mieszamy jajka, mleko i olej. Wlewamy mieszankę do suchych składników i mieszamy. Zanim do końca się połączą dodajemy sok z pomarańczy i miód. Mieszamy, aż składniki połączą się.
2.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą z odrobiną wódki. Czekoladę kroimy w kostkę. Blachę wykładamy papilotkami wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Wrzucamy kilka kawałków jabłka, rodzynki i czekoladę. Pieczemy ok 25 minut. Gdy wystygną, dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
Z tej ilości składników wyszło mi ok 30 muffinek.
Ciasto mieszamy łyżką, niezbyt długo, gdyż ciasto muffinkowe nie lubi długiego mieszania.
Komentarze