Muffinki pachnące latem z jagodami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ze wszystkich wypieków najbardziej lubię eksperymenty z muffinkami, zwłaszcza kiedy mogę piec je z owocami lata, zapraszam na te z borówkami, są naprawdę pyszniutkie i szybkie w wykonaniu, nawet ten kto nie ma doświadczenia doskonale sobie poradzi :)do tej wersji możecie użyć również mrożonych jagód

  • 40 min

Składniki:


  • Składniki suche:

    - 320 g mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 łyżki otrębów pszennych lub owsianych
    - 1/3 szkl. cukru trzcinowego
    - łyżka cukru wanilinowego do smaku

    Składniki mokre:

    - 200 ml mleka
    - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    - 2 łyżki miodu rozpuszczonego
    - 1/2 szkl. oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła
    - 2 małe jaja

    Dodatkowo:

    - szklanka jagód + 1/3 szkl. na wierzch muffinek
    - cukier puder

Muffinki pachnące latem z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać osobno składniki suche, a osobno mokre. Wolnym strumieniem wlać mokre do suchych mieszając dokładnie i delikatnie widelcem do momentu połączenia. Na koniec dodać jagody. Gdy masa będzie zbyt gęsta można dolać mleka. Papilotki układać w blaszce muffinkowej i napełnić ciastem. Na każdą muffinkę ułożyć jeszcze kilka jagód. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C ok. 30 minut. Oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy