Muffinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W średniej wielkości garnku lub misce łączymy wszystkie składniki suche : mąkę, orzechy - starte i w kawałkach, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.
Na małym ogniu topimy margarynę. Studzimy.
W osobnym naczyniu mieszamy roztrzepane jajko, mleko, miód i roztopioną margarynę.
2.Łączymy zawartość dwóch naczyń ze składnikami mokrymi i suchymi i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto nie powinno być wymieszane idealnie - na gładko, powinno pozostać grudkowate.
3.Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, które następnie wykładamy ciastem do około ¾ wysokości.
Pieczemy około 20 – 25 min w temperaturze 180 stopni.
Dodatkowo ozdobione muffinki będą wspaniałą ozdobą świątecznego stołu.
Komentarze