Muffinki piernikowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne muffinki, które smakiem przywodzą na myśl Święta:)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    7 łyżeczek mielonych orzechów laskowych lub włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 łyżka przyprawy do piernika
    ½ szklanki brązowego cukru
    garść posiekanych orzechów włoskich
    5og margaryny do wypieków
    1 jajko
    ½ szklanki miodu lub golden syropu
    1 szklanka mleka

Muffinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W średniej wielkości garnku lub misce łączymy wszystkie składniki suche : mąkę, orzechy - starte i w kawałkach, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.

    Na małym ogniu topimy margarynę. Studzimy.

    W osobnym naczyniu mieszamy roztrzepane jajko, mleko, miód i roztopioną margarynę.
  • 2. Łączymy zawartość dwóch naczyń ze składnikami mokrymi i suchymi i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto nie powinno być wymieszane idealnie - na gładko, powinno pozostać grudkowate.
  • 3. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, które następnie wykładamy ciastem do około ¾ wysokości.

    Pieczemy około 20 – 25 min w temperaturze 180 stopni.

    Dodatkowo ozdobione muffinki będą wspaniałą ozdobą świątecznego stołu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy