Muffinki śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne muffinki, które nie tylko idealnie nadadzą się do kawy, ale można je również zabrać na piknik. Ja moje zabrałam w góry ;-)

  • 50 min

Składniki:

  • 300 g śliwek (waga już bez pestek)
    100 g masła
    2 jajka
    100 g cukru trzcinowego (może być również zwykły)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    330 g kwaśnej śmietany 12%
    290 g mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli

Muffinki śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Śliwki umyć, wyciągnąć pestki i pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
  • 2. W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i kwaśną śmietanę. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, dodać śliwki i wszystko wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi, dokładnie wymieszać. Nakładać do foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy