Pyszne muffinki, które nie tylko idealnie nadadzą się do kawy, ale można je również zabrać na piknik. Ja moje zabrałam w góry ;-)
50 min
Składniki:
300 g śliwek (waga już bez pestek)
100 g masła
2 jajka
100 g cukru trzcinowego (może być również zwykły)
1 opakowanie cukru waniliowego
330 g kwaśnej śmietany 12%
290 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Muffinki śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Śliwki umyć, wyciągnąć pestki i pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
2.W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i kwaśną śmietanę. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, dodać śliwki i wszystko wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi, dokładnie wymieszać. Nakładać do foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia.
Komentarze