Muffinki truskawkowe z kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

Muffinki z tego przepisu zawsze się udadzą. Ja użyłam mrożonych truskawek, bo zatęskniłam za smakiem lata.. Z podanych składników wychodzi 16 sztuk.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    2 jajka
    50 ml oleju
    1 szklanka mleka
    16 średnich (mrożonych) truskawek

    kruszonka kokosowa:

    1,5 szkl. mąki
    15 g masła
    100 g wiórków kokosowych
    1 łyżka cukru pudru





Muffinki truskawkowe z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i wymieszać, do połączenia się składników.
  • 2. Składniki na kruszonkę połączyć. Włożyć na pół godziny do zamrażalki.
  • nałóż ciasto i truskawkę do foremki 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ustawić silikonowe foremki. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta, położyć odmrożoną, osaczoną z soku truskawkę i ponownie nałożyć 2 płaskie łyżki ciasta ( na ok.2/3 wys.)Posypać po wierzchu kruszonką.
  • 4. Muffinki piec 20 min w temp.170 st.do zrumienienia kruszonki.

Komentarze

Podobne przepisy