Muffinki walentynkowe

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób

Są naprawdę proste w przygotowaniu i zapewniam, że każdy z Was może pysznie zaskoczyć ukochaną osobę. Ciastka wystarczy odpowiednio ozdobić, a to również nic trudnego. Poza tym muffinki smakują rewelacyjnie oraz zawsze ładnie wyrastają! Mięciutkie, kusząco pachnące... zresztą co ja będę więcej pasać... Polecam!

  • 35 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (około 4 dużych lub 6 mniejszych sztuk)
    1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    2 łyżki kakao
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    Moja dekoracja:
    bita śmietana
    nadzienia cukiernicze o różnych smakach
    posypka cukrowa w kształcie serduszek

Muffinki walentynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*), wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Udekorować wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy