Pyszne, mocno czekoladowe muffinki według przepisu Nigelli.
40 min
Składniki:
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżki kakao,
175 g cukru pudru,
150 g posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych (ja użyłam mlecznej, ale można tez wykorzystać gorzką lub białą),
250 ml mleka,
90 ml oleju,
duże jajko,
opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego
Muffinki z czekoladą nigelli lawson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier puder, czekoladę - zostawić odrobinę na wierzch), w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i szybko wymieszać - tylko do połączenia. Ciasto nakładać do foremek (najlepiej silikonowych) i piec w 200 stopniach ok. 20 minut.
Komentarze