Muffinki z czekoladowymi kawałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić w miseczce nad gorącą wodą. Odstawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie dodać roztrzepane jajko, maślankę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać.
2.Do miski przesiać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę) oraz dodać cukier i cukier wanilinowy. Dobrze wymieszać.
3.Do suchych produktów dodać mokre i mieszać. Ciasto będzie miało bardzo gęstą konsystencję. Na koniec dodać pokrojoną w małe kawałki czekoladę i jeszcze raz dokładnie wymieszać (trochę czekolady zostawić). Pozostałą czekoladą obsypać górę babeczek.
4.Foremkę wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości papilotki.
Piec 25 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku – 190 stopni.
Porady
Ciasta nie mieszaj mikserem tylko ręcznie - jest bardzo gęste, a mikser może sobie nie poradzić z takim obciążeniem.
Komentarze