Muffinki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowe muffinki z dodatkiem do ciasta dżemu. Bardzo szybkie w wykonaniu, nieskomplikowane w przygotowaniu. Dobry sposób na wykorzystanie dżemu z ubiegłego roku ;) Pyszne, wilgotne, podobne do tradycyjnego murzynka. Zrobiłam bez owoców ale można na wierzch ułożyć maliny lub śliwkę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    150 g dżemu
    2 czubate łyżki kakao
    1 czubata łyżeczka sody
    120 g masła rozpuszczonego
    3 duże jajka
    1 szklanka mleka

Muffinki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać dżem, kakao, sodę, rozpuszczone masło, całe jajka i mleko. Zmiksować na jednolite ciasto.
  • 2. Do metalowej formy na muffinki włożyć papierowe papilotki, wylać ciasto do 2/3 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20- 25 min.

Porady

Na wierzch muffinek można przed pieczeniem ułożyć maliny lub śliwki a po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy