Muffinki z jabłkami i cukrem waniliowym.

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie duże kawałki owoców w cieście, to te babeczki są zdecydowanie dla Was :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jabłka: 205 gramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - mąka: 250 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sodka: 0.5 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier brązowy: 70 gramów
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 sztuka
    - olej: 80 mililitrów
    - jogurt naturalny: 250 gramów

Muffinki z jabłkami i cukrem waniliowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do muffinek.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • 3. Jajko rozbełtać. Cukier, cukier waniliowy, olej, jogurt, kostki jabłka oraz jajko dodać do mąki i wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremek i równo rozsmarować.
  • 4. Muffinki piec około 30 min na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika. Upieczone muffinki zostawić na 5 minut w formie, aby ciasto odpoczęło, następnie wyjąć z formy i ostudzić.
  • 5. Podałam obsypane cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy