Muffinki z jabłkami i cukrem waniliowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do muffinek.
2.Jabłka umyć, obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
3.Jajko rozbełtać. Cukier, cukier waniliowy, olej, jogurt, kostki jabłka oraz jajko dodać do mąki i wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremek i równo rozsmarować.
4.Muffinki piec około 30 min na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika. Upieczone muffinki zostawić na 5 minut w formie, aby ciasto odpoczęło, następnie wyjąć z formy i ostudzić.
Komentarze