MUFFINKI Z JAGODAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kocham je za to,że robi się je tak szybciutko :) kilka ruchów łyżką i już do piekarnika.

  • 45 min

Składniki:

  • Na 12 muffinek.

    Składniki suche:
    -300 g mąki tortowej,
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -120 g cukru,
    -cukier wanilinowy,
    -szczypta soli.

    składniki mokre:
    -2 całe jajka,
    -200 ml jogurtu naturalnego/kefiru lub mleka
    -100 ml oleju.

    dodatkowo:
    -jagody świeże lub mrożone,
    -cukier puder do posypania.

Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dwie miski.
    Do jednej wsypać składniki suche, a do drugiej mokre i wymieszać łyżką.
  • 2. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia.
  • 3. Ciasto nakładamy do papilotek na 3/4 ich wysokości.
  • 4. Posypujemy jagodami ( mrożonych nie rozmrażamy).
    Lekko wciskając je w ciasto.
  • 5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C termoobieg, na 25-30 min.
  • 6. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy