Muffinki z kremem jeżynowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Letnie babeczki z pysznym lekko kwaśnym i aromatycznym kremem z jeżyn. Są piękną ozdobą stołu, przyciągają wzrok a jednocześnie są pyszne.

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl cukru
    3 łyżeczki cukier waniliowy,
    2 łyżeczki proszek do pieczenia
    2 szt jajka,
    0,5 szkl oleju
    1 szkl mleka
    Krem jeżynowy
    300 ml kremówki
    300 g jeżyn
    150 g cukru
    1 śmietan fix

Muffinki z kremem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieścić mokre składniki - jajka, olej i mleko. Zmiksować mikserem, wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i rozlać ciasto. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Krem jeżynowy: jeżyny zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować do momentu uzyskania gęstego syropu około 150 ml. Przelać przez sitko i powstały syrop schłodzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Ubijać i wlewać porcjami zimny syrop jeżynowy. Na końcu wsypać śmietan fix, zmiksować i schłodzić około 20 minut w lodówce. Schłodzonym kremem udekorować babeczki i dowolnie ozdobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy