Muffinki z kulkami orzechowymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pracochłonne ale pyszne :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki cukru
    opakowanie cukru wanilinowego
    4 jaja
    2 szklanki maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200g margaryny
    Kulki orzechowe:
    1 i 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    1 szklanka śmietany
    Na wierzch :
    powidła śliwkowe
    orzechy włoskie posiekane

Muffinki z kulkami orzechowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę, dodać ostudzoną, roztopioną margarynę, dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. W osobnej misce połączyć orzechy z cukrem, proszkiem do pieczenia i śmietaną. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Formę do babeczek wyłoćyć papierowymi foremkami do mufinków. Na dno każdej foremki dać po 1-2 łyżek ciasta (zależy od wielkości foremki), następnie włożyć jedną kulkę i przykryć 1 łyżką ciasta. Robić tak do skończenia składników.Powidło śliwkowe przełożyć do szprycy, rękawa cukierniczego bądź jak ktoś nie ma to do woreczka i wycisnąć powidło na jeszcze surowa babeczkę robiąc jakiś wzór. Posypać posiekanymi orzechami. Babeczki piec ok.25-30 min w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy