Muffinki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealna dla dzieci.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 18 małych muffinek

    Suche:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli

    Mokre:

    1/3 szklanki oleju
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    aromat waniliowy

    Dodatkowo:

    twarda marmolada lub dżem (u mnie różana)
    dodatek (do ozdoby na wierzch): u mnie polewa krówkowa oraz czekoladowe kółeczka

Muffinki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki mokre wymieszać osobno, suche osobno, a następnie połączyć jedne z drugimi. Powinna wyjść dosyć gęsta masa. Jeśli macie blachę metalową, trzeba ją wyłożyć papilotkami. Jeśli silikonową, proponuję wysmarować ją tłuszczem oraz wysypać krupczatką - wyjęcie muffinek będzie o wiele łatwiejsze, a poza tym nabiorą kruchości na zewnętrznej warstwie! Pycha!
  • 2. Do blaszki nakładać łyżkę masy, łyżeczkę marmolady (można rozłożyć na całej powierzchni) i ponownie łyżkę masy. Muffinki piec w 190'C do zrumienienia - i tu uwaga! W oryginalnym przepisie było 40 minut, u mnie wystarczyło 25 minut! Nie wiem, czy to wpływ mojego baaaaardzo starego piekarnika, więc po 25 minutach sprawdźcie, czy już są zarumienione!

    Udekorować po ostygnięciu (ale pyszne są jeszcze ciepłe...)

Komentarze

Podobne przepisy