Muffinki z płatkami owsianymi, miodem i miechunką peruwiańską

0 (0 ocen)

  • 35 min

Muffinki smakują i pachną rewelacyjnie. Dzięki płatkom są dość syte, lekko chrupiące i z powodzeniem mogą zastąpić pożywną oraz smaczną przekąskę. Fajnie smakują z serkiem lub kubkiem ciepłej herbaty...

  • 35 min

Składniki:

  • (około 6 sztuk)
    120g mąki pszennej
    40g płatków owsianych
    20g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    3/4 łyżeczki cynamonu (można mniej lub wcale)
    1 szczypta soli (solidna)
    1 jajko
    100 ml mleka
    50 ml oleju
    2-3 łyżki miodu (płynnego)
    Dodatkowo:
    40-50g miechunki peruwiańskiej

Muffinki z płatkami owsianymi, miodem i miechunką peruwiańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2b8r5yl 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz miód.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać owoce miechunki.
  • image-0wlg6td 2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
  • image-0reyhwq 3. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.

Porady

Możecie do nich dodać rodzynki, śliwki, czy inne ulubione owoce.

Komentarze

Podobne przepisy