Muffinki z żurawiną

0 (0 ocen)

Puszyste i ładnie wyrośnięte muffinki z dodatkiem świeżej żurawiny. Lekko słodkie, przełamane kwaśnymi kuleczkami, polecam!

Składniki:


  • Suche:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    Mokre:
    1 szklanka maślanki
    60 ml oleju
    1 jajko
    Oraz:
    1 szklanka świeżej żurawiny

Muffinki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wsypać mąkę, proszek i cukier. Wymieszać lekko łyżką. Do innego pojemnika wlać maślankę (temp. pokojowa), olej i wbić jajko. Roztrzepać dokładnie.

    Żurawinę umyć, osuszyć. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać lekko, dodać żurawinę i jeszcze raz zamieszać.

    Nałożyć do formy wyścielonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 minut.

    Po wyjęciu z piekarnika studzić chwilę w formie, następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy