Muffinki ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Muffinki z tego przepisu wychodzą znakomite.

  • 10 min

Składniki:

  • Na 10 muffinek:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/3 kostki margaryny
    1/3 szklanki mleka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 opakowania cukru waniliowego

    Kruszonka:
    5 łyżek mąki
    3 łyżki masła (chłodnego)
    4 łyżki cukru

    Ponadto
    śliwki

Muffinki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę ugienść, aż do powstania sypkiej kruszonki.
  • 2. Muffinki: Mieszamy osobno składniki mokre i suche. Potem przelewamy mokre do suchych i mieszamy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokosci. Do każdej muffinki włożyć połówkę śliwki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Porady

Zamiast śliwek można użyć dowolnych sezonowych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy