Muffinkowe musli

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Muffinki są niezwykle dietetyczne i pięknie, wręcz efektownie się prezentują. Wystarczy zjeść jedną, by poczuć się sytym.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    3/4 szklanki płatków owsianych górskich
    3/4 szklanki płatków owsianych orkiszowych
    1/3 szklanki siemienia lnianego
    1/3 szklanki średnio posiekanych orzechów włoskich
    1/3 szklanki rodzynek
    1/3 szklanki wyłuskanego słonecznika
    ponad pół szklanki mleka 2%
    1 jajko rozkłócić w talerzu z 1 łyżką oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki cukru

Muffinkowe musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć sypkie składniki: płatki, len, słonecznik, bakalie, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać je z jajkiem. Po troszku dolewać mleko, aby całość nabrała gęstej konsystencji. Następnie patelnię muffinkową wyłożyć papierowymi papilotkami( wypełnić masą do pełna). Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 17 minut. Po wyjęciu usunąć papilotki, aby nie przykleiły się do muffinek. Życzę smacznego!

Porady

Ważna wskazówka! Po nałożeniu masy do papilotek, należy je nieco ugnieść łyżeczką, aby były bardziej zwarte

Komentarze

Podobne przepisy