Przepyszne muffiny cytrynowe z kawałkami skórki cytrynowej, miękkie, wilgotne i baaaardzo cytrynowe. Muffiny cytrynowe, które skuszą każdego! Przygotowane na kefirze, ich przygotowanie zajmuje kilka minut, potem pieczenie kwadrans i gotowe.
20 min
Składniki:
300 g mąki
125 g cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki skórki otartej z cytryny
1 torebka cukru waniliowego
200 ml kefiru
2 jajka
110 g masła
ew. bita śmietana
Muffiny cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Potrzebujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy suche produkty, a w drugiej łączymy jajka, kefir i roztopione masło. Masę kefirową przelewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate. inaczej muffiny staną się twarde i zbite. Ciasto nakładamy do natłuszczonej formy na muffinki lub papilotki i pieczemy ok. 15 min w 200 st. C.
Po wyjęciu pozwalamy muffinom chwilę „odetchnąć”, a następnie wyjmujemy je z foremek pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Podajemy z kleksami bitej śmietany i kandyzowaną skórką cytrynową.
Komentarze