Muffiny czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodka, mała przekąska:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - kostka masła: 0.5 sztuki
    - brązowy cukier: 0.5 szklanki
    - miód: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - kakao naturalne: 4 łyżki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżki
    - ciemna czekolada: 100 gramów
    - aromat migdałowy: 0.5 sztuki
    - jogurt naturalny: 1 szklanka

Muffiny czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni
    2. Formę do muffin'ów wyłożyć papierowymi papilotkami
    3. W pierwszej misce wymieszać trzepaczką 'mokre' składniki: jogurt, masło, miód, jajka,aromat migdałowy
    4. W drugiej misce wymieszać dokładnie 'suche' składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i kakao
    5. Delikatnie wsypać zawartość 'suchej' miski do 'mokrej' ciągle mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsta, gładka masa
    6. Do ciasta dodać 1 czekoladę połamaną w małe kawałki - wymieszać dokładnie całość.
    7. Wypełnić foremki ciastem. Do formy z płytkimi dołkami wkładać po 1 solidnej łyżce, do formy z głębokimi dołkami - 2 łyżki.
    8.Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy