Muffiny czekoladowo - miętowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Takie babeczki z pewnością posmakują nie tylko fanom miętowych słodkości.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    2 jajka
    3/4 szklanki* cukru
    niecałe 3/4 szklanki maślanki
    50 ml oleju
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 kopiasta łyżka kakao
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
    1 łyżeczka kropli miętowych

    *szklanka o pojemności 250 ml

Muffiny czekoladowo - miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrami. Dodać maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać dokładnie łyżką. Na końcu dodać drobno posiekaną miętę i krople miętowe, wymieszać.
  • 2. Ciasto nakładać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papierowymi papilotkami, lub do foremek na babeczki. Piec ok. 20-25 min. w 190 stopniach.

Porady

Upieczone i wystudzone można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy