Muffiny dyniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię dynie nie tylko za ich smak i uniwersalność (świetnie pasują zarówno do wytrawnych, jak i do słodkich dań), ale również za całą paletę kolorów i kształtów. Przyznajcie, że są piękne! Jakiś czas temu z części dorodnej dyni powstały pyszne muffinki.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oliwy
    2 jajka
    2 szklanki dyni startej na grubej tarce
    cukier puder do posypania muffinek po wierzchu

Muffiny dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz dynię. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 20 minut. Upieczone i wystudzone muffiny posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy