Muffiny kajmakowe

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Robiłam je jakiś czas temu, są pyszne! Intensywnie kajmakowe i bardzo lekkie. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 duże jajka w temperaturze pokojowej
    2 łyżki cukru
    60g. masła
    180g. masy kajmakowej z puszki
    110g. mąki pszennej
    60g. mąki ziemniaczanej
    sok z ½ cytryny

    Nadzienie:
    12 łyżeczek masy kajmakowej z puszki

Muffiny kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i 180g. masy kajmakowej rozpuścić w jednym naczyniu.
  • 2. Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, dobrze zmiksować. Wlać sok z cytryny, ostudzone masło z masą kajmakową i delikatnie wymieszać szpatułką. Wsypać przesiane suche składniki i ponownie delikatnie wymieszać. Masą napełnić papilotki włożone do formy na babeczki, do około ¾ ich wysokości. Do każdej za pomocą rękawa cukierniczego wcisnąć trochę masy kajmakowej.
  • 3. Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy