Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Robiłam je jakiś czas temu, są pyszne! Intensywnie kajmakowe i bardzo lekkie. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru
60g. masła
180g. masy kajmakowej z puszki
110g. mąki pszennej
60g. mąki ziemniaczanej
sok z ½ cytryny
Muffiny kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i 180g. masy kajmakowej rozpuścić w jednym naczyniu.
2.Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, dobrze zmiksować. Wlać sok z cytryny, ostudzone masło z masą kajmakową i delikatnie wymieszać szpatułką. Wsypać przesiane suche składniki i ponownie delikatnie wymieszać. Masą napełnić papilotki włożone do formy na babeczki, do około ¾ ich wysokości. Do każdej za pomocą rękawa cukierniczego wcisnąć trochę masy kajmakowej.
3.Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze