Muffiny kajmakowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papilotkami.
Mąkę pszenną wymieszać z orzechami, proszkiem i sodą.
Jajko rozmącić i połączyć z olejem, maślanką i cukrem.
Wymieszać mokre składniki z suchymi, do momentu połączenia się masy.
Papilotki wypełniamy ciastem do połowy, sypiemy po kilka kawałków krówki, przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości i wierzch posypujemy krówkami.
Pieczemy przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia-mufinki są delikatne.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać śmietan-fix i kajmak, ubić jeszcze chwilę do połączenia się masy.
Ostudzone muffinki smarować kremem kajmakowym i ozdobić krówkami
Komentarze