Muffiny Kwiaty

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Najlepsze na letnie przyjęcia,ozdobią każdy stół.

  • 45 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    1 i 3/4 szkl mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru pudru
    1/2 szkl zmielonych orzechów laskowych
    1 szkl mleka
    1/3 szkl oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Na krem (kwiatki):
    600 ml śmietany 36%
    3 fixy do śmietany
    4 łyżki cukru pudru
    barwniki spożywcze (ja użyłam barwników w proszku)

Muffiny kwiaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-296wsoh 1. Ciasto:
    Do misy miksera wbić jajka, dodać mleko i olej miksować na małych obrotach około 2 minuty.
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem, zmielonymi orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo po 1 łyżce suche składniki. Tak przygotowaną masę przekładamy do papierowych bądź sylikonowych papilotek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st.C na około 17-19 minut. Studzimy.
  • image-190uxic 2. Krem:
    Śmietanę ubijamy na sztywny krem z cukrem pudrem i fixem. Krem dzielimy na 5 części do każdej dodajemy inny barwnik (czerwony, różowy, niebieski, żółty i brązowy). Przygotowujemy również 5 rękawów cukierniczych z różnymi końcówkami które napełniamy przygotowanymi kremami i tworzymy na mufinkach różnorodne kwiatki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Komentarze

Podobne przepisy