Muffiny marchewkowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, wilgotne i delikatne.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -320 g mąki
    -100 g cukru
    -łyżka proszku do pieczenia
    -łyżeczka cynamonu
    -250 g marchwi
    -50 g masła
    -100 g rodzynek
    -sok z pomarańczy
    -300 ml zsiadłego mleka
    -2 jajka
    -100 g serka typu Philadelphia
    -50 g orzechów włoskich
    -3 łyżki brązowego cukru

Muffiny marchewkowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać piekarnik do temp. 175 st. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
    Zetrzeć marchew na tartce o małych oczkach i dodać ją do mąki wraz z roztopionym masłem i rodzynkami.
    Sok z pomarańczy połączyć z zsiadłym mlekiem i jajkami i dodać do ciasta. Wymieszać. Wypełnić nim foremki, a na wierzchu muffinów ułożyć kremowy serek.
    W muffiny wcisnąć orzechy włoskie i posypać brązowym cukrem. Piec przez około 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy