Muffiny migdałowo- wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zawsze wychodzą dzieci je uwielbiają

  • 10 min

Składniki:

  • 25 dag wiśni
    1 szklanka mąki
    1 szklanka tarte migdały
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszek do pieczenia
    2 szt jajka
    1/2 szklanki cukru
    cukier puder
    barwnik czerwony

Muffiny migdałowo- wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski dajemy 2 całe jajka , 1/2 szklanki oleju i 1 szklankę mleka - mieszamy ubijaczką. Do drugiej miski dodajemy 1 szklankę tartych migdałów, 1 szklankę mąki, 1/2 łyżeczki sody i 1 łyżeczkę proszku. dodajemy cukier zwykły - mieszamy. Łączymy zawartość dwóch misek - lekko mieszamy łyżką - nie mikserem.
  • 2. Z wiśni usuwamy pestki. Do papilotek dajemy 1 łyżkę ciasta na to wiśnię lub 2 szt i znów łyżkę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 min. Robimy lukier mieszając barwnik lub sok z wiśni z cukrem pudrem - lukrujemy zimne ciastka.

Porady

Muffiny można tez robić z dodatkiem ,śliwek

Komentarze

Podobne przepisy