Muffiny na białkach z jagodami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 5 białek
    300 g mąki pszennej lub pszennej razowej
    3/4 szkl cukru brązowego
    100 ml oleju
    100 ml mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka jagód (użyłam mrożonych)
    skórka starta z wyparzonej i wyczyszczonej cytryny lub ulubiony aromat ( kilka kropel )

Muffiny na białkach z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując dodać mleko i olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat, wszystko miksować na niskich obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać jagody.Ciastem wypełnić foremkę na muffinki, wcześniej wyłożoną papilotkami. Piec ok. 20 min w temp. 180*C. Babeczki powinny lekko się zrumienić. Gotowe wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy