Muffiny na słono

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis zaczerpnęłam z internetu. Jest niesamowity! Te składniki każdy z nas ma w domu, więc możemy je zrobić kiedy tylko chcemy.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szk. mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    80ml oleju
    foremki (np. papierowe papilotki)
    dodatki np. ser, wędlina

Muffiny na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu łączmy mokre składniki (jajko, mleko i olej), a w drugim suche (mąka, proszek, sól). Dokładnie mieszamy.
  • 2. Płynną masę przelewamy do suchej. Ponownie mieszamy do uzyskania jednolitego, średnio gęstego ciasta.
  • 3. Uzyskaną masę wlewamy do 1/3 wysokości foremek. Następnie do każdego ciasta dodajemy według upodobania:ser czy wędlinę. Na wierzch układamy kolejną część masy, aż do przykrycia naszych dodatków.
  • Piekące się muffiny 4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 min.

Porady

Jeśli nie używacie papilotek, formę wysmarujcie masłem, aby muffiny lepiej odchodziły po upieczeniu.

Komentarze

Podobne przepisy