Muffiny piernikowe

0 (0 ocen)

Najsmaczniejsze babeczki jakie upiekłam.

Składniki:

  • Składniki:
    2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    120 g masła
    55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
    1/2 szklanki kakao
    2 duże jajka eko
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 łyżeczka aromatu rumowego
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    12 łyżeczek konfitury wiśniowej lub powieł śliwkowych

    Polewa z mlecznej czekolady:
    100 g mlecznej czekolady
    30 g masła

Muffiny piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffiny piernikowe 1. Przygotowanie muffinek:
    Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia - przesiać do dużej miski.
    Na niewielkim ogniu roztopić masło, wyłączyć gaz, dodać gorzką czekoladę - mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie dodać kakao, dokładnie wymieszać, pozostawić do lekkiego przestudzenia.
    Jajka i cukier ubijać aż uzyska się puszystą masę. Dodać aromat, przestudzoną masę czekoladową i śmietanę.
    Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.
    Ciasto przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami.
    Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę konfitury i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.
    Rozgrzać piekarnik do 170 stopni, piec muffinki ok. 25 minut.
    Przed wyjęciem z foremek - przestudzić.

    Przygotowanie polewy:
    W małym rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady.
    Na wystudzonych muffinach rozsmarować 1 łyżeczkę polewy.

Komentarze

Podobne przepisy