Muffiny piernikowe ze świeżą żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Iście świąteczne, dostojne, oszałamiająco pachnące małe słodkosci :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
    15 dag cukru
    75 ml mleka
    150 ml jogurtu naturalnego
    1/2 szkl oleju
    2 jaja
    3 łyżeczki miodu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki nalewki orzechowej lub wódki

    Ponadto :
    12 dag świeżej żurawiny
    cukier puder do oprószenia

Muffiny piernikowe ze świeżą żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy mleko z miodem, mieszamy i studzimy. Wlewamy wszystkie mokre składniki. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Przelewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia. Napełniamy foremkę wyłożoną papilotkami do 2/3 wysokości.
  • 2. Żurawinę myjemy, osuszamy i posypujemy nią muffiny. Pieczemy ok 20 min w 180 st. Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy