Muffiny pod bezową chmurką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jak każde muffiny są doskonałe na wszelkie okazje, łatwe w transporcie, doskonałe na piknik czy przyjęcie dla dzieci.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko (komplet od białka z bezy): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - kakao: 1 łyżka
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - mleko: 1 szklanka
    - olej: 100 gramów
    - owoce (w moim przypadku to nie owoc, a rabarbar pokrojony w kostkę): 1 szklanka

    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder: 0.33 szklanki
    - sól: 1 szczypta

Muffiny pod bezową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche z suchymi, mokre z mokrymi wymieszałam. Rabarbar dałam do suchych. Wlałam mokre do suchych - wymieszam, napełniłam formę muffinkową i piekłam jakieś 25 minut w 180C (do suchego patyczka). Białko ubiłam na sztywną pianę z solą, na koniec dodałam cukier i miksowałam do czasu, aż masa była biała i błyszcząca. Na wystudzone muffiny pacnęłam po bezowej chmurce i wsadziłam do piekarnika rozgrzanego do 200C na jakieś 7 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy