Muffiny z czekoladą

0 (0 ocen)

Latem, kiedy są świeże owoce, często robię muffiny malinowe lub truskawkowe. Teraz, kiedy jest chłodniej najbardziej smakują mi takie z naprawdę dużą ilością czekolady!

Składniki:

  • 1,75 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżki sody
    100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    szklanka mleka
    1/3 szklanki oleju
    jajko
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Muffiny z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier z wanilią oraz pokrojoną czekoladę. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko i jajko, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do podwójnych papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy