Latem, kiedy są świeże owoce, często robię muffiny malinowe lub truskawkowe. Teraz, kiedy jest chłodniej najbardziej smakują mi takie z naprawdę dużą ilością czekolady!
Składniki:
1,75 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki sody
100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
jajko
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Muffiny z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier z wanilią oraz pokrojoną czekoladę. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko i jajko, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do podwójnych papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Komentarze